Praktijk voor Traditionele Chinese Geneeswijzen

Wij houden van bepaalde mensen, niet om het goede dat zij ons gedaan hebben, maar om het goede dat wij hen gedaan hebben.

Acupunctuur en kruiden

Oorsprong

 

Acupunctuur

De geneeswijze met kruiden is zo oud als de geschiedenis. Traditionele culturen zoals de Chinese en de Tibetaanse en Indiase, hebben deze kunst zorgvuldig bewaard. Nu de grenzen van de Chinese cultuur voor de wereld open zijn, kunnen we die kennis hier in het westen aanwenden. Met name in deze tijd met steeds meer "leegte" beelden kunnen kruiden een belangrijke aanvulling zijn op de meer energetische therapie zoals acupunctuur.

 
Chinese kruiden

 

Indien nodig wordt de therapie aangevuld met Chinese kruiden.

De Chinese kruidengeneeskunde is gebaseerd op een geheel systeem met een eigen fysiologie en diagnostiek (TCM). Een kruid of een kruidenformule heeft een heel eigen energetisch beeld, dat past bij het energetisch beeld van de mens die behandeld wordt. De behandeling kan op maat worden gesneden. Niet alleen het symptoom, maar ook de wortel van het probleem kan worden aangepakt. Dit is een wezenlijk verschil met de meer op de chemische inhoud gerichte, Westerse geneeskunde.

De kruiden worden besteld bij sinecura en bevatten geen stoffen van bedreigde diersoorten of verboden producten.

 
Moxa

 

Moxa

De kruiden worden soms direct toegediend onder vorm van moxa. Dit is een samengeperst kruid (bijvoet) dat verhit wordt en boven een acupunctuurpunt of op pijnplek gehouden wordt, om zo het punt, de energie en/of de doorbloeding te stimuleren. De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm en wordt in China erg veel toegepast. Meestal wordt de moxa boven de huid gehouden ofwel in vorm van een sigaar of wordt ze op een acupunctuurnaald aangebracht.

 

Westerse diagnose

 

Uiteraard wordt er eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Raadzaam is om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.